Учебна евакуация на туристи от остров "Света Анастасия"

Изображение

Учебна евакуация на туристи от остров "Света Анастасия"

13.07.2017 16:18

Учебна евакуация на туристи от остров "Света Анастасия" край Бургас се проведе на 14 юни 2017г. Спасителната операция пресъздаде ситуация на пожар и продължи 25 минути.
Всичко започва със сигнал за възникнал пожар, подаден от управителя на острова.
"Възникна пожар на Острова пред Голяма манастирска сграда. Имаме 33-ма гости на острова и 10 човека персонал", звучат думите на Павлин Димитров, управител на остров "Света Анастасия".
Огнеборците демонстрираха работата на наличните помпи на острова, за да гасят пожара. Оказва се обаче, че има проблем. "Видяхме, че налягането, което е на крановете, не е достатъчно. Проверка направихме и видяхме каква е причината и ще има предписания, за да се отстрани този недостатък", обяви гл.инспектор Николай Николаев, началник на служба Районна служба "Пожарна безопасност".
Доброволци от БЧК също се включиха в операцията като помогнаха на пострадалите от пожара.
Десет минути след подаването на сигнала за пожар пристига и граничен катер от Военноморска база Бургас, за да евакуира туристите. В средата на миналото лятото военните се включиха в акция по извозване на туристи заради рязко влошаване на времето и невъзможност на туристическото корабче да акостира на кея.
"Трябва да има такива учения, за да може в една реална ситуация да се реагира по възможно най-правилния начин", смята Николай Сакеларов, който бе турист на острова.
А равносметката след учението е категорична - евакуацията приключи успешно