ЗДРАВНИ ПРЕПОРЪКИ СЛЕД НАВОДНЕНИЕ

Изображение

ЗДРАВНИ ПРЕПОРЪКИ СЛЕД НАВОДНЕНИЕ

15.01.2020 15:24

                                      ЗДРАВНИ ПРЕПОРЪКИ СЛЕД НАВОДНЕНИЕ  

ОСНОВНИ ОПАСНОСТИ:

 

 1. Ако има съмнение, че водата от централното водоснабдяване или друг традиционно използван източник е замърсена (мътна с цвят, мирис или вкус), тя НЕ ТРЯБВА да се използва за пиене, измиване на хранителни продукти и съдове, подготовка на храна и лична хигиена.

 2. Да не се използва вода от местни или неконтролирани източници (кладенци, сондажи, чешми и др.). Всеки засегнат от наводнението водоизточник трябва да бъде почистен и дезинфекциран, а качествата на водата проверени.

   

  ДА СЕ ОСИГУРЯВА БЕЗОПАСНА ПИТЕЙНА ВОДА В ДОМАКИНСТОТО:

   

 1. Необходим е постоянен резерв от чиста вода за пиене за 3 дни по 3 литра на човек.

 2. Важни признаци за замърсяване на водата са: промяна в цвета, повишена мътност, наличие на плаващи частици, поява на необичаен мирис или привкус.

 3. Сериозна опасност за здравето е замърсяване на водата с микроорганизми, които причиняват стомашно-чревни инфекции, дизентерия, ентероколити, хепатит А и др.

 4. Да се спазват точно методите на дезинфекция.

   

  ВАЖНИ ЗНАНИЯ ЗА ВСЕКИ В ЗАЛИВНАТА ЗОНА:

   

 1. Да се следят редовно съобщенията на органите (РЗИ), които провеждат контрола за качеството и безопасността на питейната вода.

 2. Да се ползва вода, доставена от органите на ПБЗН, БЧК или други общински и държавни организации в цистерни, както и промишлено бутилирани минерални, трапезни и изворни води.

 3. Ако няма организирана доставка на питейна вода, малки количества вода могат да бъдат обработени в домашни условия по един от следните начини

 • Преваряване: Водата трябва да заври при tº-100º от 5 до 15 минути, след това да се изсипе и съхранява в добре измити и плътно затворени съдове за пиене.

 • Дезинфекция: С таблетки за дезинфекция на водата за миене, като се спазва инструкцията за доза, време за контакт и обем на обработената вода. С течна белина за домакинството, която не съдържа оцветители, ароматизиращи вещества и други добавки - на всеки 1 л. Вода се добавят 2-3 капки белина със съдържание на хлор до 5%. Преди употреба обработената вода трябва да престои не по- малко от 30 минути.

  Дезинфекция на частни имоти се осъществява само по желание и се извършва от „Дезинфекционна станция Бургас“.


                        ПРОФИЛАКТИЧНИ МЕРКИ В ДОМА И ОФИСА: 

 1. При високи температури на околната среда и липса на хладилник има висок риск от бърза развала на храната и тя трябва да се приготвя само за еднократен прием.

 2. Препоръчително е да се консумира храна след термична обработка. Месо от домашни животни, птици и риба, да се консумира след

  продължителна термична обработка (от 1 до 2 часа и повече). Да не се консумира месо от удавени животни.

 3. Съдовете за готвене да се измиват само с преварена или

  дезинфекцирана вода.

 4. Суровите плодове и зеленчуци да се измиват добре с преварена или дезинфекцирана вода и препоръчително е да бъде премахнат повърхностния слой.

 5. Яйцата да се измиват преди готвене и да се подлагат на продължително сваряване от 12-15 мин. Да не се приготвят сладки и кремове със

  сурови яйца.

 6. Да се избягва консумацията на консерви с изтекъл срок или ако са залети с вода при наводнението, защото има риск за здравето.

 7. При нарушаване целостта на опакованите храни или промяна на външния им вид, мирис и вкус да не се консумират.

 8. Хранителните продукти да се съхраняват само в плътно затворени съдове, за да се избегне рискът от преносители на инфекциозни хранителни заболявания като насекоми, гризачи и др.

 9. Да се спазва строга лична хигиена - да се мият ръцете с преварена или дезинфекцирана вода преди приготвяне и консумиране на храна.

 10. На болни със стомашно-чревно разстройство да се забрани

  приготвяне и сервиране на храна.

 11. Ако се появят симптоми на стомашно-чревно разстройство,

  повръщане, втрисане, температура, виене на свят и др. незабавно да се

  потърси лекарска помощ.

 12. Ако се появи мухъл в помещенията да се отстрани в най-кратки срокове.